Windows Hosting Nedir Yazdır

  • windows hosting, hosting, linux hosting, vds, vps, dedicated server, sunucu hizmeti, wordpress hosting
  • 0

İnternet siteleri de tıpkı gerçek hayattaki siteler gibi bir arazi üzerine kurulurlar. Bir internet sitesini yayınlamak için gerekli olan sanal araziye “hosting” adı verilir. İngilizce bir terim olan hosting, dilimize “web barındırma alanı” ya da “barındırma alanı” olarak çevrilebilir.

Hosting; web sayfanıza ait tüm dosyaların, yılın 365 günü bir bilgisayarda saklanması ve erişime açık tutulması hizmetidir. Bu bilgisayarlara ise “server” veya “web sunucusu” adı verilir.

Web sunucuları, evinizde ya da ofisinizde bulunan bilgisayarlardan donanımsal olarak daha özellikli makinalardır. Serverlar; “datacenter” veya “veri merkezi” olarak adlandırılan yerlerde barındırılırlar. Veri merkezleri; çok yüksek hızlı internet bağlantısına sahiptir, elektrik kesintileri yaşanmaz, sel ve deprem benzeri doğal afetlere karşı korunaklıdır. Bu sebeple, siteleriniz her koşulda ziyaretçilerinin erişimine açık olur.

Hosting Ne İşe Yarar?

Web sitenizin içindeki resimler, yazılı içerikler, fonksiyon dosyaları, kısacası sitenin yayınlanması için gerekli olan her şey hosting hesabınızda saklanır. Ziyaretçiler web tarayıcısına sitenizin adresini yazdığında, sitenize ait dosyaların barındırıldığı sunucuya yönlendirilir. Bir hosting hesabına sahip olmadan, sitenizi web üzerinde yayınlamanız mümkün değildir.

Hosting Türleri Nelerdir?

Hosting hizmeti; sitenizin ihtiyacı için gerekli olan kaynakların boyutuna, sunucunun kullandığı işletim sistemine ve sağlanma türüne göre çeşitli adlar altında piyasaya sunulurlar.

Kullandığı İşletim Sistemine Göre Hosting Çeşitleri

Web sunucuları da aslında bir bilgisayar olduğu için, tıpkı evinizdeki ya da ofisinizdeki bilgisayarlar gibi işletim sistemine ihtiyaç duyarlar. İşletim sistemine göre iki farklı hosting çeşidi bulunmaktadır.

Linux Hosting

“Linux tabanlı hosting” olarak da bilinir. Linux işletim sistemini kullanıldığı hosting türüdür. PHP, MySQL, Perl ve Cgi kullanılan siteleri barındırmak için idealdir. Ayrıca WordPress ve OpenCart gibi popüler CMS sistemleri en iyi Linux hosting paketleri ile barındırılır.

Windows Hosting

“Windows tabanlı hosting” olarak da bilinir. Windows işletim sisteminin kullanıldığı hosting türüdür. ASP kodlama dilinde yazılmış olan siteleri barındırmak için idealdir. Ayrıca .NET Framework üzerinde geliştirilen uygulamalar, en stabil Windows hosting üzerinde çalışır. MSSQL ve Access veri tabanının en iyi çalıştığı hosting türü de Windows hostingtir.

Paylaşım Türüne Göre Hosting Çeşitleri

Host hizmetinin verildiği sunucularda bir site barındırılabileceği gibi, çeşitli yöntemlerle parçalanarak birden fazla site de barındırılabilir. Hosting hizmeti paylaşım türüne göre dört gurupta incelenebilir.

Dedicated Server

“Fiziksel sunucu” olarak da isimlendirilmektedir. Sunucunun tamamının (dolayısı ile tüm sunucu kaynaklarının) müşteriye ait olduğu hosting çeşididir. Dedicated server alanlar bu sunucuda bir site barındırabileceği gibi, çeşitli sanallaştırma metotları ile birden fazla site de barındırabilirler.

VDS

İngilizce “Virtual Dedicated Server” baş harflerinin kısaltılması ile oluşturulmuştur. “Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu” olarak dilimize tercüme edilebilir. VDS paketleri; bir fiziksel sunucunun çeşitli programlar aracılığı ile birden fazla fiziksel sunucu olarak kullanılmasına olanak tanır. Bir dedicated server VDS olarak bölünürse, her VDS’nin kendine ait bir işletim sistemi ve kaynakları olur. Yani bir sunucudaki VDS hesapların bazıları Linux işletim sistemi kullanırken, bazıları Windows işletim sistemi kullanabilir.

VDS hosting paketlerinde sunucu kaynakları, her VDS için ayrı ayrı atanır. Örneğin 2 TB depolama alanı olan bir fiziksel sunucudaki 2 VDS hesabından birine, 512 GB depolama alanı tanımlanabilirken, diğerine 1536 GB depolama alanı tanımlanabilir. Trafik, RAM gibi diğer kaynakları da bu şekilde belirlemek mümkündür.

VPS

İngilizce “Virtual Private Server” baş harflerinin kısaltılması ile isimlendirilmiştir. “Sanallaştırılmış Özel Sunucu” şeklinde dilimize çevrilmesi mümkündür. Tıpkı VDS paketlerinde olduğu gibi, bir fiziksel sunucunun sanallaştırılarak farklı fiziksel sunuculara ayırmak sureti ile oluşturulur. VDS’den farkı ise sunucu kaynaklarının ortak kullanılmasıdır. Yani bu hosting modelinde, server üzerinde kurulu olan VPS hesapları; RAM, CPU ve diğer kaynakları anlık ihtiyaçları doğrultusunda kullanır.

Shared Web Hosting

Piyasada “paylaşımlı hosting” adı ile satılır. Adından da anlaşılacağı üzere, bir sunucu üzerinde birçok web sitesinin barındırılması amacı ile kullanılmaktadır. Paylaşımlı hosting hesaplarında, bir hesapta sadece bir site barındırılabilir. CPU ve RAM gibi kaynaklar, sunucudaki tüm siteler tarafından ortak olarak kullanılır. Bu sebeple, serverda bulunan diğer sitelerin aşırı kaynak tüketimi nedeni ile siteniz erişim problemi yaşayabilir. Ekonomik olması nedeni ile ziyaretçisi az olan ve çok fazla kaynak ihtiyacı olmayan siteler için idealdir.

Diğer Hosting Çeşitleri

Yukarıda listelenen hosting türleri dışında piyasada “WordPress Hosting”, “Cloud Server”, “Kurumsal Hosting” ve “E-posta Sunucusu” adı ile satılan dört farklı hosting hizmeti daha bulunmaktadır.

WordPress Hosting

WordPress kullanımı için özel olarak optimize edilmiş hosting çeşididir. Linux tabanlı sunucular üzerinden tahsis edilir. WordPress kullanılarak yayınlanmış web siteleri, sunucu kaynaklarını fazla tükettiği için; bu web barındırma ürünü son yıllarda tercih edilmeye başlanmıştır.

Bu hosting paketi genelde WordPress kurulmuş şekilde satılır. Sitenizi daha işlevsel hale getirecek birçok uygulama ve ücretsiz temalar da standart olarak yüklüdür. Ayrıca WordPress yazılımının kendisinde oluşacak her türlü güncelleme otomatik olarak alınır.

WordPress hosting paketlerinde genellikle hosting paneli erişimi yoktur. WordPress dosyalarında düzenleme yapmak istendiğinde ise WP-CLI isimli eklenti kullanılır. Bu eklenti admin panelinde bir komut satırı oluşturur ve tema, eklenti, sistem dosyalarının düzenlenmesi bu komut satırından yapılır.

WordPress hostinglerde depolama alanı için SSD kullanılır. Disk okuma ve yazma kapasitesi HDD’ye göre daha hızlı olduğu için, ziyaretçilerin içeriklere erişimi daha hızlı hale gelir.

WordPress’in güvenlik bakımından zayıf olan yönleri, çeşitli güvenlik yamaları ile daha güçlü hale getirilir. Ayrıca önbellekleme işlemi için farklı yazılımlardan yararlanılarak, sitenin daha hızlı çalışması sağlanır.

Bazı paketlerde CDN servisleri ve SSL sertifikaları da kullanmak mümkündür. Ayrıca subdomain kullanmanın mümkün olduğu paketlerde satılmaktadır.

En büyük iki dezavantajının ilki; sitenizi WordPress dışında farklı bir scriptte yayınlamak isterseniz, bu işlemin hosting türünüzü değiştirmeden mümkün olmayışıdır. İkinci dezavantajı ise sunucu erişimi olmadığı için, sunucunuz üzerinde ihtiyacınız olabilecek optimizasyonları yapmanıza olanak tanımamasıdır.

Cloud Hosting

Dilimize “bulut sunucu” olarak tercüme edilebilecek bu teknoloji; birçok fiziksel sunucunun oluşturduğu sunucu havuzundan, sanallaştırma yöntemi kullanılarak, sanal fiziksel sunucular elde edilmesi olarak tanımlanabilir.

Bulut sunucuların en büyük avantajı; sunucu kaynaklarının bir panel üzerinden, ihtiyaç doğrultusunda, arttırılabilmesi ya da azaltılabilmesidir. Sistem kaynaklarına olan ihtiyaçlarınız değişiklik gösterdiğinde, fiziksel olarak bir server değişikliği yapmanız gerekmez.

Bulut sunucularda oluşabilecek herhangi bir donanım arızasından dolayı siteniz olumsuz etkilenmez. Arıza nedeni ile azalan kaynak yerine, sunucu parkındaki diğer serverlardan kaynak sağlanır. Dolayısı ile ilgili arıza giderilene kadar web siteniz kapalı kalmaz veya hız kaybetmez.

Bulut sunucuda barındırılan bir siteye erişmek isteyen ziyaretçi, erişim için kendisine en yakın coğrafi konumda bulunan server üzerinden ziyaret gerçekleştirir. Bu durumu bir örnekle açıklamak gerekirse; Almanya, Bulgaristan, Türkiye üzerindeki fiziksel sunucuların sanallaştırılması ile oluşturulan bir bulut sunucudaki siteye girmek isteyen Yunanistan’daki ziyaretçi; kendisine en yakın coğrafi konum olan Bulgaristan’da ki serverdan sitenizi görüntüler. Bu sayede sitenize erişim hızı ve siteniz içerisindeki gezinme hızı daha yüksek olur.

Günümüzde birçok web hosting firması; VPS paketlerinde de bulut sunucu çözümünü tercih etmektedir. Ayrıca bulut sunucuların hemen hemen tamamında SSD depolama teknolojisi kullanılmaktadır. HDD ile oluşturulan bulut sunucular görece daha yavaştır.

Kurumsal Hosting

Genelde e-posta trafiği yoğun olan işletmeler tarafından tercih edilen bir web barındırma çözümüdür. Normal bir Linux ya da Windows hosting hizmetinden tek farkı, daha sağlıklı e-posta alıp gönderebilmek için farklı teknolojiler kullanılmış olmasıdır. Ayrıca e-postaların silinmeden sistemde saklanabilmesi için, depolama alanı da daha büyüktür.

E-Posta Sunucusu

E-Posta trafiği çok yoğun olan işletmeler tarafından tercih edilir. Bu hosting türünde web sitesi ya da başka bir uygulama barındırılamaz. Sunucunun tamamı e-posta trafiğini kusursuz şekilde sağlayabilmek için optimize edilmiştir.

Mail Hosting

Bakıldığında e-posta sunucusu ile aynı amaca sahiptir, çok yoğun e-posta trafiği olan işletme ve kurumlar için en ideal çözümlerden bir tanesidir. Sadece e-posta kullanım amaçlı oluşturulan bu paketlerde internet sitesi yayınlaması yapılamamaktadır.

Hosting Firmalarının Sağladığı Hizmetler

Hosting firmaları web barındırma hizmeti dışında; domain satışı, domain transferi, hazır site satışı,  SSL sertifikası satışı, sunucu bakımı ve optimizasyonu gibi hizmetlerde sunmaktadır.

Satın aldığınız hosting paketinin türüne göre yukarıdaki hizmetlerin bazıları satın aldığınız hizmete dahil olabilir. Sunucu bakımı ve optimizasyonunun dahil olduğu paketlerde ileriye yönelik bir mağduriyet yaşamamak için, bu hizmetin sınırlarının satın alma öncesi net bir şekilde öğrenilmesi gerekir.

Hosting Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Hosting hesabı; bir sitenin yayın hayatına kesintisiz olarak devam edebilmesi için gerekli olan en önemli unsurdur. Dolayısı ile güvenliğinin üst seviyede sağlanması gerekir. Hosting hesabının güvenliğini sağlayabilmek için aşağıdaki hususlara dikkat etmek önemlidir.

  1. Tahmin edilmesi güç şifreler kullanın. Kullandığınız şifreleri rakam, büyük harf, küçük harf, noktalama işaretleri ve özel karakterleri kullanarak oluşturun.
  2. Sosyal medya hesaplarınızda ve e-posta hesaplarınızda kullandığınız şifreleri hosting hesabınızda da kullanmayın. Kötü niyetli kişilerin ele geçirmesi daha kolay olan bu şifrelerin öğrenilmesi, hosting hesabınızın şifrelerinin de öğrenilmesi anlamına gelir.
  3. Hosting hesabınızda şifre ile erişilen veritabanı gibi alanların tümüne farklı şifreler atayın.
  4. Hosting hesabınızdaki tüm şifreli alanların şifrelerini belirli periyotlarda yenileyin.
  5. Hosting hesabınıza şifre girerken ekran klavyesi kullanın.
  6. Hosting hesabınıza erişim tarihlerinizi ve dosyalar üzerinde yaptığınız düzenleme tarihlerini not alın. Sistem kayıtlarından, sizin bilginiz haricinde hesabınıza erişim ya da düzenleme yapılıp yapılmadığını kontrol edin.
  7. Sistemdeki hiçbir dosyaya gerekmedikçe “chmod 777” değeri vermeyin. İdeal chomod değeri “644” ve “755” değerleridir.
  8. Sadece güvenilir kaynaklardan edindiğiniz eklenti, modifikasyon ve yamaları kullanın. Kaynağı belli olmayan yazılımları hosting hesabınıza kurmayın.
  9. Bilgisayarınıza mutlaka antivirüs yazılımı kurun. Bilgisayarınıza istemeden indirebileceğiniz kötü niyetli yazılımlarının şifre gibi bilgilerinize erişmesini engelleyin.

Hangi Hosting Firmasını Seçmeliyim?

Seçtiğiniz hosting paketinin özelliklerini belirlemekten daha önemli olan unsur, “hangi hosting firmasını tercih etmeliyim?” sorusuna sağlıklı bir yanıt verebilmektir. Zira hosting hizmeti; genelde yıllık, bazı paketlerde de aylık olarak ön ödeme yapılarak kullanılan bir hizmettir.

Her hizmet gibi hosting hizmetinin de, hosting planı sağlayan firmaya belli bir maliyeti vardır. Sektörde lider konumunda olan firmaların birçoğunda fiyatlar birbirine yakın seviyededir. Bu sebeple bir hosting planının ticari mantığa aykırı fiyatlarla satılıyor olması muhtemelen; o hizmeti, hizmet süresi sonuna kadar kullanamama tehlikesi taşır. Zira sektöre yeni giren firmaların birçoğu müşteri kitlesini arttırmak adına, maliyetinin altında fiyatlarla hizmet vermeye çalışmaktadır. Hedefledikleri müşteri sayısına ulaşamamaları durumunda ise veri merkezi masraflarını ödeyemedikleri için, sessiz sedasız sektörden kaybolmaktalardır. Böyle bir durumda, sitelerinize ait dosyalara bir daha ulaşamama durumu söz konusudur. Bu da hem ödediğiniz paranın, hem de siteniz için harcadığınız emeğin boşa gitmesi anlamına gelir. Bu sebeple hosting hizmetinin fiyatından evvel, satın alacağınız firmanın sektörde ne kadar zamandır var olduğuna dikkat etmeniz gerekir.

Hosting firması tercih ederken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer unsur ise işletmenin satış sonrası hizmet politikasıdır. Zira web siteleri 7/24 erişilebilen ve dolayısı ile 7/24 sunucu kaynaklı teknik problemlerin yaşanabileceği yapılardır. Sadece mesai saatlerinde teknik destek veren bir hosting firması, mesai saatleri dışında oluşacak sorunlarda geç destek vereceği için ziyaretçi kaybı yaşamanıza neden olabilir.

Hosting ile Beraber Hangi Hizmetler Alınabilir?

Domain Kayıt

Alan adı, internet sitesi yayınlamak için olmazsa olmaz hizmetlerden birisidir. İnternet ortamında markanızı temsil eden bu hizmet, titizlikle seçilmelidir. Akılda kalıcı ve kolay telaffuz edilemeyen alan adları, ne yazik ki kullanıcılar tarafından yeterince benimsenmeyecektir.

Eğer henüz bir alan adı kaydetmediyseniz Domain Sorgulama sayfamıza giderek sizin için en uygun alan adını bulabilirsiniz.

Kurumsal E-posta

Kurumsal e-posta hizmeti, yüksek kotalı ve sık sık yedeklenen bir hizmet olmasının yanı sıra, profesyonel antispam filtreleriyle size üstün bir koruma sağlamaktadır. Hosting paketlerinde bulunan standart e-posta hizmetinde düşük kota ve standart bir antispam filtresi bulunmaktadır. O nedenle yüksek kota ve profesyonel antispam özelliğine sahip kurumsal e-posta paketleri önerilmektedir. Kurumsal E-posta paketlerimizi inceleyerek size uygun bir paketimizi tercih edebilirsiniz.

SSL Sertifikası

SSL sertifikası, internet siteleri ve ziyaretçilerinin tarayıcısı arasında güvenli katman yaratarak bilgilerin ve verilerin şifreli olarak alışverişi yapmasına olanak sağlamaktadır. Eğer bir e-ticaret sitesine sahipseniz, mutlaka ücretli bir SSL sertifikası sahibi olmanız gerekmektedir. Hem sanalpos sağladığınız banka veya kuruluş bunu talep etmektedir, hem de sitenizde alışveriş yapacak kullanıcılara güven verecektir. SSL sertifikaları 1 yıllık ve 2 yıllık olarak alınabilmektedir. Sağladığımız SSL Sertifikası hizmetlerine göz atmanızı tavsiye ederiz.

Yüksek Trafikli Web Siteleri İçin Hosting Seçimi

Yüksek trafikli internet sitelerinin kaynak kullanımı ve ihtiyacı da normal sitelere göre daha yüksek olmaktadır. Bunun nedeni, her bir kullanıcı sitede işlem yaparken yazılımda da işlemler gerçekleşmektedir. Bu gerçekleşen işlemler de belirli bir kaynak kullanmaktadır. Kaynaktan kastımız RAM, CPU ve IOPS değerleridir. Sitenizin optimizasyon değeri ve hosting paketinizin kaynak değerleri ne kadar yüksek olursa bununla paralel olarak sitenizin kaldırabileceği kullanıcı sayısı da artacaktır.

Düşük Trafikli Web Siteleri İçin Hosting Seçimi

Trafiği düşük sitelerde genel olarak çok fazla kaynak ihtiyacı görülmemektedir. Bu nedenle çok yüksek kaynaklara sahip hosting paketleri satın alarak maddi olarak gereksiz bir külfetin altına girilmesine gerek yoktur. Sitenizin optimizasyon değeri göz önünde bulundurularak, ortalama bir paket satın alarak tasarruf etmeniz mümkündür.

Hosting vs. Server Arasındaki Farklar

Hosting ve server arasındaki farklı en net olarak şu şekilde açıklayabiliriz. Hosting ile bir evin sadece bir odasını kiraladığınızı düşünün. Sizinle beraber aynı evde birkaç kişi daha yaşamaktadır. Hosting de tam da bu şekildedir. Belirli bir sunucuda sizin siteleriniz dışında birkaç site daha bulunur. Belirli kurallara ve kısıtlamalara tabidir. Ancak server hizmetinde ise ev tamamen size aittir, kendi kurallarınızı kendiniz koyabilirsiniz ve en yetkili kişi konumundasınızdır. Bu örnek ile arasındaki farklı kısaca açıklamış olduk. Ek olarak server hizmeti, hosting hizmetine göre daha yüksek performans sağlamaktadır.

Hosting Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İyi Bir Hosting Barındırdığı Web Sitesinin Hızını İyileştirir mi?

Elbette, yazımızda da bahsetmiştik. İnternet sitenizin yazılımında bulunan işlemler belirli bir sistem kaynağı kullanmaktadır. Bu nedenle bulunduğu sunucunun konfigürasyonu da oldukça önemlidir. Sonuçta sitenizde yapılacak işlemler için bulunduğu sunucunun kaynakları kullanılacaktır.

Hosting İçin Teknik Destek Alınmalı mı?

Sağlayıcı firmalar hosting paketlerinde standart destek sağlamaktadır ve ücretli bir destek hizmeti bulunmamaktadır. Dodo Bilişim olarak biz de ücretsiz olarak 7/24 teknik destek sağlamaktayız. Üyelerimiz herhangi bir sorun yaşadığında bize günün her saati ulaşarak sorunlarına çözümler bulabilmektedir.

Gelişmiş Kontrol Paneline İhtiyaç Var mı?

Kontrol panelleri genel anlamda hosting paketlerinde ihtiyacınız olan tüm işlemleri kolayca yapabileceğiniz bir arayüzdür. Dünyaca ünlü kontrol panelleri, güncellik ve stabilizasyon açısından oldukça iyidir. Burada kullanıcıların alışkanlıkları da oldukça önemli olmaktadır. Çoğu kullanıcı alıştığı, aşina olduğu kontrol paneline sahip hosting paketlerini tercih etmektedir.

Hosting Saldırıları Nasıl Engellenir?

Hosting saldırılarının birçok çeşidi bulunmaktadır. Yazılımsal tabanlı saldırılar, yani sizin site yazılımınızda bulunan bir açık nedeniyle zararlı dosya yükleme, başka bir siteye yönlendirme veya site dosyalarını bozmayı baz alan saldırılar ne yazık ki yazılımsal müdahaleler ile engellenebilmektedir. Ancak, DDOS gibi saldılarda yani sunucuyu meşgul edereki yanıt verememesi amaçlanan saldırılarda, sunucunun ağ sisteminde ve güvenlik duvarında böyle durumlar için bir koruma mevcuttur. Bunlar hosting paketinizi yöneten firmanın teknik ekibi tarafından engellenir. Kullanıcıların yapabileceği herhangi bir müdahale bulunmamaktadır.

Hosting Yönetimi İçin Teknik Bilgi Gerekli midir?

Evet, az da olsa bir teknik bilgi gerekmektedir. En azından kontrol paneli üzerinde yapılacak işlemler hakkında bilgi sahibi olmanız büyük avantaj sağlayacaktır. Ancak sorun yaşadığınız bir konu olursa teknik ekibimizden yardım talep edebilirsiniz.

Domain vs. Hosting Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bildiğiniz gibi domain, dijital dünyada internet sitenizin adını temsil etmektedir. Örnek vermek gerekirse Dodo Bilişim, bir domain ismidir. Com.tr gibi birçok alan adı uzantıs bulunmaktadır. Diğer popüler uzantılar ise com, net, org, info gibi sıralayabiliriz.

Hosting ise internet siteniz üzerinde çalışacak yazılımın, görsellerin, diğer bir deyişle internet sitenizi bir araya getiren tüm dosyaların yüklendiği alandır. Hosting paketi, internet sitenizin performansını doğrudan etkileyen hizmet olup, çeşitli CPU, RAM, disk gibi özelliklere sahiptir.

Hosting Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle yayımlamak istediğiniz internet sitesinin yazıldığı yazılım diline göre bir hosting paketi seçilmelidir. Yani, eğer siteniz PHP ile kodlanmış bir site ise Linux tabanlı hosting paketlerini, eğer asp.net, mvc, .netcore teknolojileri ile yazılmış ise Windows tabanlı hosting paketleriniz tercihiniz olmalıdır.

Ek olarak çeşitli özelliklere sahip hosting paketlerinde CPU, RAM ve disk özellikleri de internet sitenizin ihtiyaçları doğrultusunda olmalıdır. Eğer bu özellikler düşük kalırsa internet sitenizin hızı çok yavaş olacak, normalden fazla olursa da bu da size fazla bir gider olarak dönecektir. Çünkü hosting paketlerinin özellikleri arttıkça, fiyatları da buna orantılı bir şekilde artış gösterecektir.

Daha detaylı bilgi için Hosting Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.


Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

<< Geri